Svet

Region

Evrovizija 2024: Prvo polufinale, ko ide u finale?

Prvo polufinalno veče 68. Evrovizije 2024, održaće se u Malmeu 7. maja od 21h, a naša predstavnica Teya Dora nastupa sa pesmom "Ramonda" pod rednim brojem 2.

Evrovizija 2024: Prvo polufinale, ko ide u finale? Foto: Promo/RTS



U Malmeu se od 07. do 11. maja održava izbor za pesmu Evrovizije. Učestvuje 37 zemalja, od kojih će se po 15 predstavnika boriti za plasman za finale u dve polufinalne večeri. 

Direktan plasman u finale Evrovizije 2024. pored domaćina Švedske, obezbedili su Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo. 

U prvoj polufinalnoj večeri koje je na programu 7. maja od 21h na kanalu RTS-a, učestvuje 15 zemalja. Pored Srbije i Teya Dore koja će sa pesmom "Ramonda" nastupiti pod rednim brojem dva, takmiče se zemlje: Ukrajine, Hrvatske, Australija, Poljske, Kipra, Irske, Litvanije, Slovenije, Islanda, Finske, Moldavije, Azerbejdžana, Portugalije i Luksemburga. 



Kako se glasa?

Prošle godine je uvedeno pravilo da u polufinalnim večerima, isključivo glasa publika, a deset zemalja sa najvećim brojem glasova obezbediće prolazak direktno u finale Evrovizije 2024. Stanovnici zemalja koji ne učestvuju na Evroviziji, moći će da glasaju preko evrovozijske aplikacije.



Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Severna Makedonija ni ove godine nisu poslale svog predstavnika na prestižno takmičenje iz finansijskih razloga.

Drugo polufinalno veče na programu je 09. maja, dok će se finale održati 11. maja, kada ćemo i zvaniično dobiti novog pobednika pesme Evrovizije.

Voditelji ove manifestacije biće holivudska i švedska glumica Malin Okerman i Petra Mede, švedska glumica i komičarka.



Slične vesti: Teya Dora: Stazama Ramonde (FOTO)

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>